Sok embert érdekel a tőzsde és a profit világa. Pénz és piac alakulása, meghatátozza az életünket. Jelen cikkem címeként ugyan befeketési tippeket és tanácsokat jelöltem meg, de igazat megvallva nem egy részvénnyel, értékpapírral kapcsolatosan szeretnék értekezni. Különösen most a Covid-19 lecsengésének idejében amikor egyre több ember - már persze a lehetőségek vége fele beszállva - elkezd a tőzsdei kérdésekkel foglalkozni, szeretnék egy - két általános jellegű tanácsot adni. Igaz egyszer írtam már egy cikket Részvények a Revolut applikációban címmel, amelyben felhívtam a tőzsdei kereskedések veszélyeire a figyelmet, de ha már mindenképpen a részvények iránt érdeklődünk, akkor cikkem további részében egy jól működő befektetési stratégiát szeretnék javasolni.

 

Szent meggyőződésem, hogy a nagy és neves elemzők írásait olvasgatni, egy  bullshit. Szemezgethetünk régebbi elemzésekből és előrejelzésekből, aztán megnézhetjük végül is, hogy teljesített a részvény. Az esetek többségében azt fogjuk látni, hogy a részvényárfolyamok tényleges alakulása és az előzetes prognózisok köszönőviszonyban sincsenek egymással.

A jól működő befektetési stratégia alapja:

Részvényárfolyam múlt, a GRAFIKONOK!

Teljesen felesleges ha kiválasztunk egy adott vállalatot, amelynek részvényeiből vásárolni szeretnénk, annak gazdasági mutatóit elemezgetni. Azt hiszem nem árulok el nagy titkot, hogy a részvényárfolyamok alakulása sok esetben nem találkozik a tényleges gazdasági mutatókkal, ugyanis a médiának óriási hatása van. Pontosan ezért a kiválasztott vállalat eddigi múltján, amely a grafikonokon nagyon jól megjelenik, érdemes hosszabb időt eltölteni. Hasznos annak megfigyelése, hogy az igazi mélypontok milyen periódusokban jöttek elő. Napi, heti, havi és éves lebontásokat érdemes figyelni, s a grafikonok nagyon beszédesek lesznek. Például ha már a féléves grafikon felbontásán némi korrigáció látszik, mondjuk lejtementből piciny emelkedés, akkor az nagyon jó jel lehet. 

A veszteség eliminálásának trükkje  

A forró fejű tőzsdéző hercegek és hercegnők közül sajnos sokan egy valamivel nincsenek tisztában: uralkodni kell az indulatokon (pszichológia). Tőzsdei befektetésnél a veszteség akkor keletkezik, ha ahhoz az adott árfolyamohoz képest, amelyen a részvényt megvásároltuk, lejjebb ereszkedés, csökkenés történik. S itt jön a pszichológia, mert a legtöbben úgy veszítik el a pénzüket, hogy mindent eladnak, s úgy a veszteség tényleg veszteség is marad. Pontosan ezért amikor részvényt vásárolunk ne áldozzuk bele az összes tőzsdére szánt pénzünket, hanem szakaszos jelleggel fektessük be. Az első vételünk mint befektetés, az mindenféleképpen egy teszt legyen. Ha a befektetésünk részvényárfolyamához képest nagyobb mértékű esés történik akkor a veszteséget (egyszerű matematika) úgy tudjuk eliminálni, hogy a megereszkedett alacsonyabb árfolyamon az általunk előzetesen megvásárolt részvényeknek a többszörösét vásároljuk meg. Olyan pedig nincs, hogy egy részvény örökké mélyponton legyen ;)

Több vállalat részvényében érdemes gondolkodni, nemcsak egyben!

Például a mostani Covid19 mesterkélt időszakában, nagyon sokan okosan kimondottan digitális cégekbe is befektettek (mint amilyen például a Google, Facebook, stb.) De a mondandóm lényege igazából az, hogy profit az jön és megy. Egyik részvénnyel nyerünk egyes részvénnyel veszítünk, de a lényeg ha a nyereséget szembeállítjuk a veszteséggel akkor jól jöjjünk ki. 

Az sem lehet mellékes, hogy melyik tőszdét választjuk. Rendszerint például a Budapesti Értéktőzsdében túl sok szufla nem szokott lenni, kevésbé pörgős ott az élet. Sokkal izgalmasabb az amerikai részvények piaca, például az NYSE (New York Stock Exchange) ahol több száz vállalat részvényei közül csemegézhetünk.