A vérprofik most nyilván megszólnának, hogy ha lehet inkább mellőzzük a pluginok igénybevételét. Igazat is adok nekik, főleg mert imádom a PHP szkriptet, tehát viszonylag egyszerűen ki tudok fejleszteni bármit, s jól tudom, hogy sok esetben a WordPress blogok sebezhetőségi pontja. Ezt a cikkem viszont a teljesen kezdők számára készítettem akik most ismerkednek meg a WordPress blogmotor világával és imádják vagy egyelőre még csak imádnák az igényes tartalommarketing megjelenést ;)

WordPress címke kategória php bővítmények

 
  1. Kezdőknek pofonegyszerű WP No Base Permalink plugin

       Egy blog számára nagyon fontos, hogy tartalmainkat valamilyen logika / relevancia alapján elhelyezzük. Erre kiváló a WordPress kategória rendszere. Ennek a pluginnak a használatával a kategóriaoldalaink URL címéből eltudjuk távolítani a /category/ részt. Ugyanezt megcsinálja a címkékkel is /tag/ rész. Tehát egy teljesen SEO barát URL szerkezettel fogunk bírni :) WPML és WordPress Multisite kompatibilis plugin.

   2. Widget Logika

    A blogod oldalsávjában megjelenő widget-et különböző logikai szűrők alapján tudod megjeleníteni. Nem fogom a használatát teljes mértékben ismertetni, mert úgy gondolom ha WordPress blogolásra adtad a fejed, akkor annyira a PHP világától sem idegenkedhetsz. Szóval nyugi, nem oldom meg az életed helyetted :) A szűrő feltételeket a plugin leírásában megtalálhatod. Egyet viszont megmutatok a példa szemléletessé tétele miatt.

Szóval feltelepítetted a Widget Logika plugint, utána már a WordPress-en belül a Widget-eknél megfogod találni. Megejelnés / Widget-ek rész! Észre fogod venni, hogy a meglévő widgeteid megváltoztak, mert beépült a "Widget logika:" rész.   Itt tudod alkalmazni a szűrő feltételeket. Szerintem ezen feltételek között az egyik legfontosabb, hogy megtudjuk határozni, melyik widget, melyik kategóriána belül jelenjen meg, s akkor csak abban fog! Szűrő feltétel is_category(array(15)) ez azt jelenti, hogy a widgeted a 15. ID számmal ellátott kategória alatt fog csak megjelenni. Hogy a Neked kellő WordPress kategóriádnak mi az ID száma, azt egyszerűen megtudod állapítani. Bejegyzés / kategóriák és a kategória oldal linkjének ID= utáni száma tartalmazza a kategória egyedi azonosítószámát amit a fenti szűrőfeltételbe a 15 helyére írhatsz. Szerintem szupi és egyszerű :)

    3.  Menu Image

Ez kezdőknek szintén nagyon jó, egyszerű és hatékony segítség, mert lehetővé teszi, hogy a blogunkon lévő menüpontok elé, ikont szúrjunk be. 

   4. Klasszikus szerkesztő 

Ki ne utálná a WordPress Gutenberg poszt szerkesztői felületét? A klasszikus szerkesztőnek köszönhetően ez a régi jól megszokott felület továbbra is használható. Amúgy annak idején kacagtam nagyokat, hogy amikor WP bevezette a Gutenberget, majd megjelent a klasszikus szerkesztő a WP bővítménykeresőbe, szinte pár nap alatt ezt a plugint milliós nagyságrendben töltötték le :D

   5. CategoryTinymce

Ha nem ismered még elég jól a PHP nyelvet, akkor ez a plugin egy remek lehetőség lesz Neked, szeretni fogod. A plugin elkészítését nyilvánvaló SEO koncepció vezérelhette, mert rendeltetése, hogy a kategória oldalaid szerkesztésénél, biztosítja ugyanazt a szerkesztői felületet, ugyanazokkal a lehetőségekkel és funckiókkal, minta amivel amúgy a blog posztjaid is írod :) Szóval egy professzionális kategóriaoldal szerkesztőd lehet :)

   6. Add categories to pages plugin

A WordPress taxonomiájában a WP posztok és oldalak más funkciót töltenek be és el is különülnek egymástól. Ezért van az, hogy bármely címkét (tag) és kategóriát (category) hozzá tudsz rendelni simán egy posztodhoz, ugyanakkor a WordPress oldalakkal ugyanezt nem tudod megcsinálni. Hmmm.... vagy mégis? :) Ez a plugin ebben tud segíteni Neked! A keresőoptimalizáció szempontjából részben hasznos, hiszen miért lenne káros, ha egy WordPress oldalunkat, ami az esetek többségében valamilyen statikus funkciót tölt be, de elhelyezünk egy azzal releváns kategóriába?

  7. Insert PHP code snippet

Elkezdted már a szárnyaid bontogatni a PHP alkalmazásával? :) Ez a plugin egy hasznos funkciót tölt be. Megírod szépen a PHP kódod amit szeretnél, és ez segítségedre lesz, hogy az elmentett kódot beépítsd bármelyik posztodba, vagy oldaladba. Segítségével az oldalak is dinamikussá varázsolhatóak. 

 Ha tökélyre fejleszted a PHP szkript ismereted akkor rá fogsz jönni, hogy igazából a WordPress-el azt csinálsz amit akasz :)